donderdag 5 juni 2014

stramien

Het woord stramien heeft oorspronkelijk iets te maken met het weven van stevige draden (zie de afbeelding), maar tegenwoordig wordt het vooral in een figuurlijke betekenis gebruikt. Weet jij wat er wordt bedoeld met de zin 'De lessen Frans verlopen volgens een vast stramien'?

stramien betekent: 'vast patroon, steeds op dezelfde manier verlopende opbouw'

Een stramien is een vaste opbouw of vast verloop van iets. Je ziet het woord vaak in de combinatie volgens een vast stramien. Als de lessen Frans volgens een vast stramien verlopen, wil dat zeggen dat de lessen steeds op dezelfde manier zijn opgebouwd – bijvoorbeeld eerst een stuk theorie uit het boek, daarna zelfstandig opdrachten maken en tot slot de opdrachten klassikaal bespreken.
  • Het Nederlands elftal speelde volgens een vast stramien, waardoor de wedstrijd best saai was om naar te kijken.
  • De liedjes van die band hebben altijd hetzelfde stramien.
  • Bij de meeste diëten moet je volgens een vast stramien eten.
Stramien komt uit de weefkunst. Het is daar een met stevige draden geweven patroon, dat gebruikt kan worden als ondergrond voor borduurwerk. Die betekenis komt nog steeds voor, maar is in het dagelijkse taalgebruik minder gebruikelijk dan de figuurlijke betekenis.

Extra
Zaken die op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, zoals de vergaderingen in de Tweede Kamer, worden vaak een stuk duidelijker als je ziet dat ze volgens een vast stramien verlopen. In dit filmpje zie je bijvoorbeeld dat in Tweede Kamervergaderingen steeds vaste volgordes van werkzaamheden en dezelfde woordkeuzes worden aangehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten