donderdag 19 juni 2014

catacomben

'Met de ogen dicht werd Bruno Martins Indi door de medische ploeg op een brancard naar de catacomben afgevoerd'; '"Australië speelde vol op de aanval.", zei Wesley Sneijder in de catacomben in Porto Alegre.' Waar kun je die catacomben eigenlijk vinden?

catacomben betekent: 'ruimte onder de tribune van een stadion'

Als voetballers na hun wedstrijd het veld verlaten, gaan ze de catacomben in. Dat zijn de gangen en andere ruimtes die zich onder de tribunes waar de toeschouwers zitten bevinden. Journalisten staan hen daar vaak op te wachten voor een interview.

Catacomben is het meervoud van catacombe. Dit is een erg oud woord, dat al voorkwam in het oude Rome. Het was daar een onderaardse gang met graven erin, met name van de eerste christenen. Vaak ging het om hele tunnelstelsels, die eruitzagen als doolhoven.

Overblijfselen van deze catacomben zijn nog op verschillende plaatsen te vinden en te bezoeken; bijvoorbeeld in Parijs en Rome. En in de Nederlandse plaats Valkenburg zijn de catacomben van Rome nagemaakt!

In de moderne 'stadionbetekenis' wordt altijd het meervoud catacomben gebruikt.

Extra
Je hoeft niet per se naar Rome te gaan om de catacomben te zien: je kunt er ook een kijkje in nemen via Google Street View! En ook in deze fotoreportage zie je hoe het er van binnen uitziet – best griezelig af en toe, met al die doodshoofden ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten