donderdag 3 juli 2014

huichelaar

Als je iemand een huichelaar noemt, vind je die persoon niet aardig. Wat heeft die persoon precies verkeerd gedaan?

huichelaar betekent: 'iemand die net doet alsof, iemand die dingen zegt die hij niet meent'

Als je altijd heel aardig voor iemand bent, maar daar eigenlijk helemaal niets van meent, dan ben je hypocriet of nog negatiever gezegd: een huichelaar. Ook een politicus wordt weleens een huichelaar genoemd, bijvoorbeeld als hij dingen doet die niet passen bij de standpunten waar zijn politieke partij voor staat. Een voorbeeld: de partij van de politicus wil het milieu verbeteren door mensen minder met de auto en meer met openbaar vervoer te laten reizen, maar zelf komt die politicus altijd met een benzineslurpende dikke bak naar zijn werk!

Naast huichelaar bestaan ook het werkwoord huichelen, het zelfstandig naamwoord huichelarij en het bijvoeglijk naamwoord huichelachtig.
  • 'Als je alleen maar aardig tegen hem doet omdat je een uitnodiging wilt krijgen voor zijn feestje, ben je echt een huichelaar!'
  • Marja huichelde toen ze aardige dingen zei tegen haar collega, want ze vindt hem eigenlijk een arrogante kwal.
  • Iemand feliciteren met een prestatie maar tegen anderen zeggen dat zijn prestatie niets voorstelt, is best huichelachtig.
  • Op zijn werk heerst een sfeer van liegen, bedriegen en huichelarij.
Huichelachtig is een synoniem van hypocriet, dat vorig jaar in Woordspot werd besproken. Huichelachtig is voor veel mensen een nog negatiever woord dan hypocriet.

Extra
Een bekend levenslied dat populair was in de jaren tachtig, is het lied Vuile huichelaar van Renée de Haan. Je herkent het misschien wel als een van de foute nummers die soms op feestjes worden gedraaid. Best fout, maar toch grappig om naar te luisteren.

1 opmerking:

  1. Naast huichelaar bestaan ook het werkwoord huichelen, het zelfstandig naamwoord huichelarij en het bijvoeglijk naamwoord huichelachtig. Dukan Diät Plan

    BeantwoordenVerwijderen