dwangsom betekent: 'bedrag dat je moet betalen als je niet doet wat de rechter heeft gezegd'
Als je iets hebt gedaan wat niet mag volgens de wet, kun je van de rechter straf krijgen. Zo kan hij je verplichten om een bepaalde taak uit te voeren, of je verbieden ergens te komen (als je daar voor overlast hebt gezorgd bijvoorbeeld).
Om er zeker van te zijn dat je de taak daadwerkelijk uitvoert of echt niet meer naar die plek toe gaat, kan de rechter een dwangsom verbinden aan de straf. Dit is een geldboete die je moet betalen als je je niet aan de opgelegde straf houdt. Het is dus een soort dwangmiddel of dreigement: 'Voer deze taak uit / kom niet naar die plek, want anders moet je geld betalen!'
- Overheden hoeven straks niet meer automatisch een dwangsom te betalen als ze niet tijdig de informatie leveren die is gevraagd op grond van de wet.
- De borden moeten op 1 juli weg zijn, anders dreigt een dwangsom.
- Het dorpscafé heeft een dwangsom opgelegd gekregen nadat buurtbewoners hadden geklaagd over geluidsoverlast na de wedstrijd Spanje - Nederland.
Het woord dwangsom bestaat uit de delen dwang en som. Dwang komt van het werkwoord dwingen, en som betekent hier '(geld)bedrag'. Een som heeft dus niet altijd met een rekenopgave te maken: je kunt bijvoorbeeld ook spreken van een flinke som geld ('een groot geldbedrag').
Extra
Als extraatje toch een filmpje over rekensommen: een grappige sketch over rekenonderwijs uit het tv-programma Koefnoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten