donderdag 12 juni 2014

heroïsch


'Na een heroïsch gevecht wist de tennisser het grandslamtoernooi te winnen.' Het woord heroïsch komt regelmatig voor in de sport. Je zult het waarschijnlijk ook tegenkomen in berichten over het WK voetbal dat vanavond begint. Wat wordt er precies mee bedoeld?

heroïsch betekent: 'heldhaftig, indrukwekkend'

Als een wedstrijd, gevecht of overwinning heroïsch was, dan is er hard gevochten voor een goed resultaat, op een manier die indruk maakte op veel mensen - vaak is het een gebeurtenis die ze nog lang onthouden.
  • Vroeger was een marathon uitlopen iets heroïsch, maar tegenwoordig lukt dat zo veel mensen dat het niet meer zo bijzonder is.
  • De overwinning van Stefan Groothuis op de Olympische Spelen zal de boeken in gaan als een heroïsch moment.
  • De spannende wedstrijd eindigde met een heroïsche overwinning voor de thuisploeg.
Je herkent in heroïsch misschien ook het Engelse woord hero, dat 'held' betekent. Dat is niet vreemd, want heroïsch verwijst oorspronkelijk naar de helden (zoals Hercules) of gedichten over helden uit de Klassieke Oudheid.

Extra
Bij het tennistoernooi Roland Garros in Parijs waren vorige week spectaculaire wedstrijden en overwinningen te zien - bijvoorbeeld in de vrouwenfinale. In dit filmpje zie je een paar heroïsche momenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten