donderdag 31 oktober 2013

transformatie


Vandaag in het nieuws: "Hyves stopt als sociaal netwerk en gaat zich volledig toeleggen op online gaming. De transformatie naar een gaming-portal moet begin december zijn voltooid."

transformatie betekent: 'een andere vorm krijgen, gedaanteverwisseling'

Als er een transformatie plaatsvindt, dan wil dat zeggen dat er een grote verandering is. Iets of iemand komt er totaal anders uit te zien. Dat kan op mensen slaan (iemand krijgt een nieuwe 'look'), op dieren (een rups wordt een vlinder), maar ook op zaken, zoals Hyves: dit was een site om vrienden te maken en berichtjes uit te wisselen, vergelijkbaar met Facebook, maar nu wordt het een site om spelletjes op te spelen.

Bij transformatie hoort ook een werkwoord: transformeren ('een andere vorm krijgen/geven').

  • De transformatie van het voormalige kantoorgebouw aan de Badhuisweg in Scheveningen naar een woonvoorziening voor ouderen met dementie is gereed.
  • Van een saaie ambtenaar transformeerde hij in een flitsende zakenman.
  • Sommige mensen willen Zwarte Piet transformeren: er moeten 'regenboogpieten' komen.
  • De kunstenaar heeft oude troep tot een kunstwerk getransformeerd.
Extra
Je hebt vroeger vast wel de Disneyfilm Belle en het Beest gezien. Daarin zie je op het eind een mooie transformatie: het beest verandert in een prins!


1 opmerking:

  1. Volledigheidshalve zou ik bij de definitie van transformatie naast "een andere vorm krijgen" ook "een andere vorm geven" zetten. Transformeren is hier vooral onovergankelijk benaderd, maar de laatste 2 voorbeelden hebben (met lijdend voorwerp) hetzelfde bestaansrecht.

    BeantwoordenVerwijderen