donderdag 10 oktober 2013

diplomaat

De afgelopen dagen ging het in het nieuws vaak over de Russische diplomaat Dmitri Borodin: 'Arrestatie Russische diplomaat ontaardt in rel', 'Diplomaat Borodin tevreden met Nederlandse excuses'. Dat Borodin een Rus is, is duidelijk. Maar wat is precies een diplomaat?

diplomaat betekent: 'iemand die namens de regering van zijn land in het buitenland werkt'

Iemand die in het buitenland werkt als diplomaat, probeert daar dingen voor elkaar te krijgen die gunstig zijn voor zijn vaderland: hij verdedigt en vertegenwoordigt zijn land in onderhandelingen en gesprekken. Een diplomaat is goed in het overtuigen van mensen en het leggen en onderhouden van contacten. En hij moet goed op de hoogte zijn van de gewoontes en gebruiken van het land waar hij naartoe gaat, en veel weten van de onderwerpen waarover hij gaat praten.

Als diplomaat heb je een heel bijzonder recht: je bent 'onschendbaar'. Dat is een soort bescherming die betekent dat je nergens voor gestraft kunt worden door de politie of een rechter in het land waar je werkt. Dit recht is ingesteld om ervoor te zorgen dat diplomaten ongestoord hun belangrijke werk kunnen doen, zonder ergens bang voor te hoeven zijn.

De onschendbaarheid zorgt ook weleens voor rare situaties: als een diplomaat een verkeersovertreding maakt, kan hij bijvoorbeeld geen boete krijgen. En toen de Russische diplomaat Borodin vorige week werd gearresteerd omdat hij werd verdacht van kindermishandeling, moest Nederland excuses aanbieden aan Rusland: de politie had hem niet mogen oppakken.

Extra
Dit filmpje laat in anderhalve minuut zien hoe de wereld van een diplomaat eruit kan zien: veel mannen in zwarte pakken, veel nieuwe ontmoetingen en veel gepraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten