dinsdag 24 maart 2015

rouleren

Ajax-trainer Frank de Boer besloot voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag afgelopen zondag te rouleren met zijn jonge spelersgroep.

rouleren betekent: 'afwisselen, een taak om de beurt doen', 'een voorwerp rond laten gaan binnen een groep mensen' óf 'in gebruik zijn'

  • Ajax-trainer Frank de Boer besloot voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag afgelopen zondag te rouleren met zijn jonge spelersgroep: enkele vaste spelers van de afgelopen weken bleven aan de kant, en andere kwamen in het veld.
  • Het lokaal schoonmaken vond niemand leuk, maar we rouleerden, zodat iedereen maar één keer per maand aan de beurt was.
  • Als we de verjaardagskaart voor Arne meteen laten rouleren, kunnen alle collega's er vandaag nog hun naam op zetten.
In de zinnen hierboven houdt rouleren steeds in dat er wordt gewisseld: mensen lossen elkaar af, of een voorwerp gaat van de ene naar de andere persoon. Soms heeft rouleren de algemenere betekenis 'in gebruik zijn, overal aanwezig zijn'. Dat het voorwerp (vaak geld) van de ene persoon naar de andere persoon gaat, speelt dan geen belangrijke rol.

  • Volgens de politie rouleren er veel valse bankbiljetten in Nederland.

'Het voorzitterschap is een roulerende taak in ons clubbestuur.' Wat wordt hiermee bedoeld, en wat voor werkwoordsvorm is roulerend?

Het zelfstandig naamwoord roulatie wordt in veel uitdrukkingen gebruikt. Iets in roulatie brengen betekent bijvoorbeeld 'zorgen dat iets gebruikt of verkocht gaat worden', en als iets uit de roulatie is, wordt het niet meer gebruikt of verkocht.
Wat betekent het als íémand uit de roulatie is? Bekijk eventueel dit nieuwsbericht over Arjen Robben.

Video
Op allerlei gebieden wordt gebruikgemaakt van 'roulatiesystemen': systemen waarbij wordt gerouleerd. Bijvoorbeeld bij het spelen van spelletjes, maar ook bij serieuzere zaken zoals het werk in bedrijven of op scholen. In dit filmpje zie je hoe er bij de taken in een kleuterklas wordt gerouleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten