dinsdag 10 maart 2015

acuut

Goed nieuws op NRC.nl: 'Gemeente Rotterdam redde scholen uit acute financiële crisis'.

acuut betekent dat iets 'dringend is, onmiddellijk een oplossing nodig heeft' of dat iets 'plotseling begint en snel erger wordt (meestal een ziekte)'
  • Verschillende scholen in Rotterdam hadden acute geldproblemen, waardoor salarissen van docenten niet konden worden betaald. De gemeente heeft dit opgelost door direct subsidies te geven.
  • Het vertrek van staatssecretaris Teeven en minister Opstelten brengt het kabinet-Rutte II niet in acuut gevaar, maar er is wel een lastige situatie ontstaan.
  • De term 'acuut nierfalen' wordt gebruikt om aan te geven dat de nieren ineens slecht gaan werken en niet meer (voldoende) in staat zijn om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
  • Mijn moeder had een acute blindedarmontsteking en moest meteen geopereerd worden.
Acuut is een bijvoeglijk naamwoord. Geef de vergrotende en overtreffende trap van het woord.
Zet acuut, de vergrotende trap en de overtreffende trap op een vel papier naast elkaar. Zet onder elk woord een van de volgende problemen/gevaren: 'docenten staken', 'opwarming van de aarde', 'je klasgenoot verslikt zich en wordt langzaam blauw'. Leg uit waarom het ene probleem volgens jou acuter is dan het andere.

Video
Het woord acuut wordt veel gebruikt in de zorg. 'Acute zorg' is zorg die niet lang kan wachten, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk (dan gaan je naar de afdeling 'spoedeisende hulp'). Verder bestaan er 'acute kwalen' tegenover 'chronische kwalen'. Een chronische kwaal duurt erg lang: je hebt er maanden of jaren last van. Een acute kwaal ontstaat plotseling en kan erg vervelend zijn, maar is wel snel weer over: zie dit filmpje over acute bronchitis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten