dinsdag 27 januari 2015

corruptie


'De internationale voetbalbond FIFA wordt beschuldigd van corruptie bij de toekenning van de voetbal-WK's in 2018 en 2022'.

corruptie betekent: 'meedoen aan omkoping: geld van iemand aannemen om dingen voor hem te doen die tegen de regels zijn'

Degene die zich laat omkopen (dus: die zich laat betalen om iets voor een ander te regelen), is iemand met een belangrijke baan of veel macht, bijvoorbeeld in een bedrijf of in de regering van een land. Soms wordt een hele organisatie verdacht van corruptie.
  • De FIFA heeft regels om te bepalen in welk land het WK voetbal wordt gehouden, maar waarschijnlijk hebben mensen de organisatie geld gegeven om ervoor te zorgen dat er voor hun land werd gekozen. Zo'n actie noem je corruptie.
  • De hoogste rechtbank in RoemeniĆ« heeft dinsdag twee oud-ministers wegens corruptie veroordeeld tot gevangenisstraffen: ze hadden geheime informatie aan bepaalde bedrijven doorgegeven.
  • In die gevangenis was sprake van corruptie, want bewakers lieten tegen betaling misdadigers ontsnappen.
  • Omdat scheidsrechters het verloop van een voetbalwedstrijd kunnen beĆÆnvloeden, laten ze zich soms verleiden tot corruptie.
Een organisatie of persoon die meedoet aan corruptie, kun je corrupt noemen. Wat voor woordsoort heeft dat woord? Maak twee zinnen met corrupt.
Corrupte landen zijn landen waarin veel corruptie plaatsvindt. Ken jij zo'n land?

Video
Corruptie is over de hele wereld al lange tijd een probleem. In dit filmpje wordt verteld hoe ertegen wordt gestreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten