donderdag 17 april 2014

sanctie

Als een voetballer een zware overtreding maakt en vervolgens een rode kaart krijgt en wordt geschorst, dan kun je zeggen dat hij een sanctie heeft gekregen.


sanctie betekent: 'een maatregel om iemand te straffen'

Als je een regel overtreedt, kun je straf verwachten. Huisarrest of nablijven op school noem je gewoon 'straf', maar een officiëlere straf, zoals een schorsing, wordt ook wel een sanctie genoemd. Mensen kunnen sancties krijgen, maar landen bijvoorbeeld ook.

Vaak is een sanctie een straf nadat iemand iets verkeerds heeft gedaan, maar er kan ook gedreigd worden met bepaalde sancties om te voorkomen dat iemand iets fouts gaat doen. Op dit moment dreigen bijvoorbeeld veel landen met sancties tegen Rusland, omdat ze willen dat het land stopt met militaire acties in Oekraïne.
  • President Obama zei vannacht dat Rusland nieuwe sancties kan verwachten als het nog meer steun biedt aan de pro-Russische acties in het oosten van Oekraïne.
  • Wilde stakingen bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS worden in de toekomst mogelijk met een financiële sanctie bestraft.
  • De leraar dreigde met ernstige sancties voor spijbelaars.
  • Een schorsing van twee jaar is wel een erg zware sanctie voor die wielrenner.
Extra
Op het voetbalveld zie je veel overtredingen, en daardoor ook veel kaarten en sancties. Maar er gebeuren ook grappige en bizarre dingen; kijk maar naar dit filmpje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten