devies betekent: 'motto, (leef)regel die iemand heeft, levenswijsheid, tip voor het leven'
Een devies is een soort lijfspreuk of motto van iemand, oftewel: een kernachtige zin met daarin een wijsheid of nuttige boodschap over wat je het best kunt doen of, in het algemeen, hoe je moet leven.
Vaak gebruikt iemand zijn devies voor zichzelf, maar je kunt het ook aanraden aan iemand anders. En dan is het inderdaad een soort advies, zoals in de zin in De Telegraaf.
Ook als eigenlijk net zo goed gewoon advies gezegd kan worden, wordt soms devies gebruikt omdat het wat 'deftiger' en 'plechtiger' klinkt.
- Het devies van de voetbaltrainer is: de aanval is de beste verdediging.
- "Vroeg naar bed gaan, dat is mijn devies", zei Pam.
- 'Efficiƫnter en effectiever werken', is tegenwoordig het devies in veel ziekenhuizen.
- 'Alles uit de kast' was het devies, en dat liet het hockeyteam in de tweede helft goed zien.
- Doorwerken als je ziekt bent, kan leiden tot een burn-out. Het devies: blijf een dagje thuis als je je niet lekker voelt.
Extra
Vroeger kwam een devies vaak voor onder een wapenschild: een soort bord met het wapen van bijvoorbeeld een land of een familie. Het devies (ook wel wapenspreuk genoemd) van Nederland is het Franse 'Je maintiendrai', dat 'Ik zal handhaven' betekent en in de tijd van Willem van Oranje is ontstaan. Op Wikipedia vind je een lijstje met bekende deviezen van landen, provincies, steden, universiteiten en adellijke families.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten