donderdag 10 april 2014

rigide

Ajax, PSV en FC Twente hopen dat de KNVB een aantal regels wil aanpassen. De clubs vinden de regels van de KNVB "te rigide". Wat zijn dat dan voor regels?

De KNVB, de voetbalbond, heeft als regel dat jonge talentvolle spelers die op vrijdag al in het 'belofteteam' van hun club hebben gespeeld, in het weekend niet meer in het eerste elftal (in de eredivisie) mogen spelen. En omgekeerd: als een speler vijftien wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld, mag hij helemaal niet meer in het belofteteam spelen.

De drie voetbalclubs vinden die regels te rigide – oftewel: veel te streng. Ze willen dat de bond 'soepeler' ('vrijer') wordt op dit punt.


rigide betekent: '(te) streng'

Je kunt regels rigide vinden, maar bijvoorbeeld ook een bepaald plan of een actie of houding van iemand. Rigide kan vervangen worden door streng, strikt, hard, strak, stijf, star of standvastig. Vaak kun je er 'té' bij denken.
  • Als je wilt afvallen, moet je de rigide richtlijnen van je dieet aanhouden.
  • Het schoolbestuur trad erg rigide op door Tim van school te sturen.
  • Door haar rigide karakter stoot ze mensen soms af, en maakt ze lastig vrienden.
  • Sommige mensen vinden de regels in de wet te rigide, en willen dat ze vrijer kunnen worden opgevat.
Extra
Rigide zijn kan omschreven worden met 'hard, stijf, standvastig zijn'. Deze omschrijving is ook van toepassing op de grootste bomen ter wereld: die staan héél stevig op hun plaats. Kijk maar naar dit spectaculaire filmpje (er wordt zelfs, in de sneeuw, in zo'n boom geklommen)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten