donderdag 27 februari 2014

veto

Belangrijke mensen kunnen soms hun veto uitspreken. Wat betekent dat?

veto betekent: 'recht om een besluit dat (door een groep mensen) is genomen, ongedaan te maken/te verbieden'

Bij vergaderingen wordt vaak door te stemmen bepaald of een plan wordt uitgevoerd: als de meerderheid het ermee eens is, gaat het door. Maar soms heeft iemand het recht om zo'n besluit tegen te houden. Als hij/zij het er niet mee eens is, gaat het toch niet door. In dat geval gebruikt hij/zij zijn of haar veto(recht). Dat woord komt uit het Latijn: veto betekende in die taal 'ik verbied'.

Je veto (over iets) uitspreken betekent 'een besluit ongedaan maken door je veto te gebruiken'. In sommige vergaderingen mag iedereen dit doen; een voorstel kan dan dus alleen uitgevoerd worden als iedereen het ermee eens is. Ook komt het voor dat één belangrijke persoon of een bepaald land het recht heeft om een besluit tegen te houden.
  • De gouverneur van de Amerikaanse staat Arizona heeft donderdag haar veto uitgesproken over een wet die mensen en bedrijven het recht zou geven homo's te weigeren.
  • President Obama zal eventuele voorstellen voor nieuwe acties blokkeren. Daarvoor zal hij zijn vetorecht gebruiken.
  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een extra lening aan Griekenland met haar veto geblokkeerd.
Extra
Over het woord tegenhouden gesproken: je kunt natuurlijk ook letterlijk, met je handen, iets tegenhouden. In dit filmpje een spectaculair voorbeeld van wat je kunt tegenhouden als je heel sterk bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten