donderdag 13 februari 2014

oppositie


Krantenkoppen van deze week: 'VVD aan het bemiddelen om oppositie binnenboord te houden', 'Oppositie neemt nog geen genoegen met uitleg PvdA-minister Plasterk', 'Oppositie ondervraagt VVD en PvdA stevig'. De oppositie is een bepaalde groep in de Tweede Kamer. Welke groep?

oppositie betekent: 'de partijen in de Tweede Kamer die niet in de regering zitten'

De oorspronkelijke, algemene betekenis van oppositie is 'verzet, tegenstand'. Het woord wordt ook nu nog in die betekenis gebruikt. Oppositie voeren betekent 'tegenstand bieden, zich verzetten'.
  • Toen de gemeente de bomen wilde kappen, kwam er veel oppositie van de buurtbewoners.
  • De milieuorganisatie voerde oppositie tegen de plannen van de regering om meer wegen te bouwen.
In de politiek is oppositie de verzamelnaam voor de partijen in de Tweede Kamer die niet in de regering zitten. Om die betekenis gaat het in de krantenkoppen bovenaan. De partijen die wél in de regering zitten, vormen samen de coalitie; dat zijn op dit moment de VVD en de PvdA. Ministers en staatssecretarissen die in de regering zitten, zijn altijd lid van een coalitiepartij.

De oppositiepartijen kijken kritisch naar de ideeën en acties van de regering, debatteren erover en maken het de ministers en staatssecretarissen soms moeilijk door tegen de plannen te stemmen. Kortom: de oppositie voert oppositie!

Extra
Oppositie lijkt op het Engelse woord opposite: 'tegenstelling' of 'tegenpool, tegengesteld zijn aan iemand anders'. Dat verklaart de naam van het Nederlandse rapduo The Opposites, dat bestaat uit twee jongens die heel verschillend zijn in hun uiterlijk (Willy is klein en donker terwijl Big2 lang en blank is) en in hun gedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten