donderdag 6 februari 2014

laken


'VN-chef laakt discriminatie in Sotsji', staat vandaag boven een nieuwsbericht op Nu.nl. Hoe denkt de VN-chef precies over de discriminatie in Sotsji? Wat doe/denk je als je iets laakt?

laken betekent: 'sterk afkeuren'

Je kent het woord laken natuurlijk in de betekenis 'doek/kleed'  ̶  bijvoorbeeld op je bed of de eettafel. Maar het is ook een werkwoord, en dan betekent het 'sterk afkeuren'. De VN-chef heeft kritiek op hoe er in Rusland wordt omgegaan met mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn. Hij laakt deze discriminatie: hij heeft er een zeer negatief oordeel over, hij keurt het sterk af.

Laken komt vaak voor in nieuwsberichten, vooral in koppen, omdat het veel korter is dan alternatieven zoals 'kritiek hebben op', 'sterk afkeuren' en 'helemaal niets vinden'.
  • Ondernemingsraad en vakbonden laken bestuur KPN
  • De Ajax-trainer laakte na de lastminute-overwinning (1-2) op de Friezen de matige instelling bij veel van zijn spelers.
  • KNSB laakt actie schaatsteams
Extra
Dat de situatie in Sotsji zo in het nieuws is, komt doordat de Olympische Spelen in die stad vrijdag gaan beginnen. Ben jij al helemaal klaar voor de sportwedstrijden, met hopelijk veel medailles voor Nederland? De NOS brengt ons vast in de stemming met dit promofilmpje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten