donderdag 8 augustus 2013

averechts


Een conclusie uit een onderzoek: 'Streng alcoholverbod voor jongeren werkt averechts.' Is dit goed of niet? Wat houdt dat woord averechts precies in?

averechts betekent: 'precies omgekeerd, tegenovergesteld'

Als iets 'averechts werkt' of een 'averechts effect heeft', gebeurt precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was. En dat is meestal niet goed. Als een alcoholverbod bij jongeren averechts werkt, betekent dat dat ze stiekem toch alcohol gaan drinken – en waarschijnlijk zelfs meer dan wanneer het ze niet zo streng was verboden. Averechts betekent dus eigenlijk ook 'verkeerd, slecht'.

  • De beslissing van de scheidsrechter om de twee vechtende voetballers het veld uit te sturen had een averechts effect: alle andere spelers gingen zich ermee bemoeien en de wedstrijd moest worden gestaakt.
  • Anna's leuke plan om de hapjes voor de picknick met z'n allen bij haar thuis te maken werkte averechts: er kwam niemand opdagen en ze moest alles zelf maken.

Extra
Vroeger werd averechts letterlijker gebruikt; er werd dan bijvoorbeeld mee aangegeven dat een voorwerp achterstevoren of ondersteboven stond, of binnenstebuiten zat. Deze betekenis zie je nog terug bij de handwerkvorm breien. 'Averechts breien' is een bekende breitechniek waarbij met een omgekeerde breisteek wordt gewerkt. Kijk maar naar dit filmpje.

1 opmerking:

  1. Ik ken het woord van vroeger, inderdaad van mijn breiende moeder. Maar dan gespeld als 'averecht'. dus zonder s op het eind. (Net als de titel van het filmpje.)
    Je kon recht en averecht breien. Met links of rechts had dit niets te maken.

    BeantwoordenVerwijderen