moraal betekent: 'de opvatting (binnen een groep) over wat goed en slecht is en over hoe je hoort te leven' óf 'een wijze les'
Groepen mensen, bijvoorbeeld in een land, op een school of bij een godsdienst, hebben vaak bepaalde ideeën over wat goed en slecht is, en over hoe je je vervolgens moet gedragen. De gedachtes, gewoontes en gebruiken van zo'n groep heten bij elkaar hun moraal.
- In het studentenhuis van mijn zus heerst een typische studentenmoraal.
- Ouders vinden dat leraren streng moeten zijn, maar als hun eigen kind straf krijgt gaat dat ineens veel te ver. Dit getuigt van een dubbele moraal. (= het is tegenstrijdig)
- Als niemand zich ergens voor wil inzetten en er alleen maar ruzie wordt gemaakt, dan heeft die vereniging duidelijk geen goede moraal.
Een andere betekenis van moraal is 'wijze les'. Veel sprookjes en kinderverhalen hebben zo'n boodschap. In een bekend verhaal over een haas en een schildpad die een hardloopwedstrijd doen, denkt de haas nog wel even een dutje te kunnen doen omdat hij toch veel sneller is. Maar hij verslaapt zich, waardoor de schildpad wint. Moraal van het verhaal: je kunt wel denken dat je goed bent, maar je moet het wel dóén.
Extra
Ook in veel kinderprogramma's op televisie zit een kleine levensles verpakt. Bijvoorbeeld in de bekende Studio 100-series Piet Piraat, Mega Mindy en Kabouter Plop. Sommige mensen vinden die verhalen wat te ouderwets, betuttelend en nietszeggend. Dat zie je bijvoorbeeld in deze parodie van het satirische tv-programma Koefnoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten