donderdag 18 juli 2013

loyaal

Een wielerploeg in de Tour de France bestaat meestal uit een kopman (de beste van de ploeg, die kans maakt op de gele trui) en knechten. De knechten helpen hun kopman om de wedstrijd te winnen. Als de kopman achterblijft omdat hij moe is of pech heeft, is het hun taak om hem te helpen. Ook al kunnen ze zelf op dat moment harder en zouden ze misschien zelfs kunnen winnen, ze laten hem niet in de steek. De knechten zijn loyaal aan hun kopman.

loyaal betekent: 'trouw', 'eerlijk'

Iemand die loyaal is, is te vertrouwen. Soms heeft loyaliteit alleen met gevoel te maken; zo kun je iemand die zijn familie steunt of zijn vrienden helpt loyaal noemen. Maar vaak ook heeft het met een afspraak of verplichting te maken, bijvoorbeeld op het werk of in een sportploeg.
  • Een kind is altijd loyaal aan zijn ouders.
  • Als werknemer moet je loyaal zijn aan je baas.
  • Zonder loyale soldaten kan binnen het leger niet goed gewerkt worden.
Extra
Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander legden leden van de Eerste en Tweede Kamer een eed of belofte af om te laten weten dat ze loyaal aan hem zijn. De koning legde zelf ook een eed af. Daarin zwoer hij trouw aan de grondwet en beloofde hij de rechten van iedereen binnen ons koninkrijk te beschermen.

1 opmerking: