donderdag 30 mei 2013

ironisch

Had je voor vandaag de Thalys naar Parijs geboekt, moet je ironisch genoeg ineens vanmiddag je vwo-eindexamen Frans doen in plaats van gisteren.

Ironie is een grappige manier om iets te zeggen. Je zegt vaak precies het tegenovergestelde van wat je bedoelt: bijvoorbeeld: 'Hè fijn, morgen mag ik naar de tandarts!', terwijl je daar helemaal geen zin in hebt.

Ook een situatie of gebeurtenis kun je soms ironisch noemen, zoals wanneer je niet naar Frankrijk kunt omdat je examen Frans is uitgesteld.

ironisch betekent: 'mild spottend; met een knipoog het tegenovergestelde zeggend' of 'met een min of meer grappige wending/tegenstelling'

Voor hardere vormen van spot bestaan andere termen:
  • sarcasme (een sarcastische opmerking is gemeen en wrang): Dat een Kamerlid iemand uitmaakte voor 'uitgekotst halalvlees', was volgens hem sarcastisch bedoeld.
  • cynisme (wie cynisch is, is verbitterd en negatief en zegt daarom harde, ongepaste dingen): Steeds meer mensen zijn cynisch over Europa; ze hebben geen vertrouwen meer in de Europese politici.
Extra
Regen op je trouwdag, de loterij winnen en dan doodgaan, een vieze vlieg in je drankje: Alanis Morissette werd er in 1996 beroemd mee. Luister maar wat ze allemaal nog meer ironic vindt.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb me altijd al geërgerd aan bovenstaand liedje. De voorbeelden in het nummer "Ironic" zijn namelijk helemaal niet ironisch. Regen op de trouwdag of de lotto winnen en dan doodgaan?
    Dat is domme pech, niets meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat er geen woorden bij de youtube waren, want het was daardoor in de klas niet echt goed bruikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen