donderdag 23 mei 2013

embargo

De landen van de Europese Unie mogen geen wapens aan Syrië verkopen. Maar nu willen sommige landen eigenlijk tóch wapens leveren aan groepen mensen die tegen het leger van president Assad vechten. Ze willen het embargo opheffen.

embargo betekent: 'officieel verbod op handel, transport of publicatie'

De bekendste soorten embargo zijn:

  • handelsembargo: een verbod op handel met bepaalde landen, meestal omdat ze internationale afspraken overtreden (zoals Noord-Korea of Iran) of vanwege een slechte relatie tussen landen (zoals tussen de VS en Cuba)
  • wapenembargo: een handelsembargo dat gericht is op het leveren van wapens aan regeringen of rebellengroepen (zoals in Syrië)
  • embargo op nieuws: nieuwsmedia krijgen vaak persberichten waar embargo op rust, wat betekent dat ze het nieuws dat daarin staat pas vanaf een bepaald moment bekend mogen maken
Extra
Nederland kreeg in de jaren zeventig te maken met een olie-embargo of olieboycot. Omdat Nederland Israël steunde, leverden landen in het Midden-Oosten geen olie meer aan ons land. Er zijn toen een paar 'autoloze zondagen' geweest om brandstof te besparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten