donderdag 26 juli 2012

mascotte

Wenlock en Mandeville. Ooit van gehoord? Nee? Dat kan best eens veranderen de komende weken. Vrijdag beginnen in Londen de Olympische Spelen, en daar zijn Wenlock en Mandeville de mascottes van.

Wie of wat zijn die Wenlock en Mandeville? Het zijn een soort tekenfilmfiguren of poppetjes - ze hebben een eigen website, en ze zijn in Londen overal te zien en ook te koop als souvenirs. Er zijn zelfs animatiefilms met ze gemaakt (dit is deel 4):

mascotte betekent: 'voorwerp dat geluk brengt' of 'reclamefiguurtje'

Een mascotte is van oorsprong iets wat geluk brengt (een ding, een mens of een dier); het is dus typisch bijgeloof. Het woord is in het Nederlands en het Engels (mascot) pas bekend geworden door een operette (de voorloper van de musical) uit 1880: La Mascotte. Die gaat over een boerenmeisje dat overal geluk brengt zolang ze maagd blijft.
Later werd een mascotte steeds meer iets wat bij een sportteam of een evenement hoorde, en daardoor werd zo'n symbool langzaamaan ook een reclamefiguur.

Extra
Handig om te weten: ook de woorden talisman en amulet betekenen 'gelukbrengend voorwerp'.

2 opmerkingen:

  1. Citaat: "iets wat geluk brengt (...) dus typisch bijgeloof".
    Maar "dus" duidt op een gevolgtrekking en ik zie geen logisch oorzakelijk verband tussen geluk brengen en bijgeloof. Het is niet bijgeloof omdat of doordat het geluk brengt. Overigens ben ik het er wel mee eens dat het bijgeloof is, maar het woordje "dus" is onterecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze mascottes zijn helaas geen groot succes geworden. De kleinere kinderen vonden ze te eng. De volwassenen mistten karakter bij de characters. Eens kijken hoe de mascottes van de komende winterspelen het gaan doen!

    BeantwoordenVerwijderen