dinsdag 7 juni 2016

interactie


De beroemde spelshow Rad van Fortuin komt binnenkort weer op tv. Anders dan in de jaren 90 van de vorige eeuw zal er nu interactie zijn met het publiek.  (Televizier)

interactie betekent: 'contact tussen mensen, op elkaar reageren'

  • Er is op onze school veel interactie in de klas: leerlingen wisselen idee├źn en informatie uit, en leggen dingen aan elkaar uit.
  • Het is belangrijk dat er in een orkest interactie is tussen de muzikanten.
  • Als je zorgt voor interactie met de zaal, wordt je presentatie minder saai.

Het woorddeel inter komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent 'tussen'. Interactie is 'actie tussen mensen'. En internationaal bijvoorbeeld betekent 'tussen verschillende naties (= landen en volken)' - denk aan een internationaal voetbaltoernooi. Wat is een intercitytrein?

De woorden interactie, internationaal en intercity heeft het Nederlands niet rechtstreeks uit het Latijn geleend maar uit een andere taal. Welke taal?Extra
Tegenwoordig vindt veel interactie plaats via computers, tablets en telefoons. Maar hoe zou het zijn om daarnaast helemaal geen 'fysieke interactie' meer te hebben: dus mensen helemaal niet meer in het echt zien en spreken? Tim Teunissen uit Den Bosch onderzocht het voor een schoolproject. Denk jij dat je het zou volhouden om vijf dagen lang geen mensen in het echt te zien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten