dinsdag 31 mei 2016

overdonderdDe megatrap bij Rotterdam Centraal trekt veel publiek. De organisatie achter de trap, Rotterdam Viert de Stad, is overdonderd door het grote succes. (Metronieuws.nl)

overdonderd zijn betekent: 'zeer verrast of geschrokken zijn', 'niet goed weten hoe je moet reageren omdat iets je onverwachts overkomt'

  • De familie was totaal overdonderd toen opa vertelde dat hij ernstig ziek was.
  • 'Dit had ik totaal niet zien aankomen', zei een overdonderde Matthijs, toen hij de prijs in ontvangst nam.
  • Amy was overdonderd door alle mooie en lieve reacties op haar optreden.
Als je overdonderd bent, kan het om een positieve of een negatieve verrassing gaan. Geef bij elke voorbeeldzin hierboven aan of het om iets positiefs of negatiefs gaat.

Het werkwoord overdonderen betekent 'zó veel indruk maken dat iemand anders niets meer kan zeggen of er niets meer tegen in kan brengen'. In overdonderen zit het woord donder. Wat heeft het donderende geluid van onweer met overdonderen te maken?
Ken je de woorden opdonderen en bedonderen? En wat gebeurt er als iets omdondert?

Extra
Maaike van Herwaarden uit Arnhem is afgelopen zaterdag in het radioprogramma De Taalstaat uitgeroepen tot de Beste Leraar Nederlands van 2016. Ze is compleet overdonderd, vertelt ze in dit filmpje. Ze zegt ook dat Nederlands het allertofste schoolvak is, en dat taal erg belangrijk is, omdat je het bij alle andere vakken nodig hebt. Ben jij het daarmee eens?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten