dinsdag 24 mei 2016

verwezenlijken

Manchester United en Louis van Gaal hebben maandagavond bevestigd dat de Nederlandse coach ontslagen is bij de Engelse topclub. "Ik ben erg teleurgesteld dat ik ons vooropgestelde driejarenplan niet zal kunnen verwezenlijken", laat Van Gaal weten. (Nieuwsblad.be)

verwezenlijken betekent: 'zorgen dat iets werkelijkheid wordt', 'iets waarmaken, iets uitvoeren'

 • Mijn oma zegt altijd dat ik mijn dromen moet verwezenlijken.
 • Om onze plannen te kunnen verwezenlijken, moeten we een goede planning en een taakverdeling maken.
 • Hij heeft zijn droom om piloot te worden eindelijk verwezenlijkt.
Overgankelijke werkwoorden zijn werkwoorden die met een lijdend voorwerp worden gecombineerd. Onovergankelijke werkwoorden worden juist niet met een lijdend voorwerp gecombineerd. Is verwezenlijken een overgankelijk of onovergankelijk werkwoord? Lees ook de uitleg op https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/overgankelijk-en-onovergankelijk.

In verwezenlijken zit het woord wezenlijk, dat 'werkelijk bestaand' betekent. In bepaalde zinnen kun je wezenlijk vervangen door essentieel of belangrijk. Bijvoorbeeld: 'Tina werkt al vijf jaar in de supermarkt, en Jesse begint net; dat is een wezenlijk verschil.' Stel je voor dat jij de supermarkt bezoekt. Hoe zou je kunnen zien dat er een wezenlijk verschil is tussen Tina en Jesse?

Extra
Twee Tilburgse studenten doen voor hun opleiding 'sociaal-cultureel werk' een project waarbij ze wensen verzamelen. Eén wens zal worden verwezenlijkt. Hoe lijkt het jou om dit project te doen: leuk, moeilijk, nuttig?

2 opmerkingen:

 1. Ik heb een beetje moeite met het werkwoord dan wel de werkwoordsvorm in voorbeeldzin: vorige week "verwezenlijkte" David zijn doel voor dit schooljaar, een 8 voor Engels. Volgens mij is daar "bereikte" meer op zijn plek. Bij verwezenlijken ligt de nadruk veel meer op het proces. Feitelijk staat daar dus dat David die 8 in een week voor elkaar had gekregen, wat mij toch niet de bedoelde inhoud van die zin lijkt te zijn. De voltooid verleden tijd zou beter zijn geweest: Vorige week had David zijn doel, het behalen van een acht voor Engels, (eindelijk) verwezenlijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Marian,
  Dank voor je reactie. Het gebruik van 'verwezenlijkte' was inderdaad niet gelukkig gekozen in deze voorbeeldzin. We hebben de zin inmiddels aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen