dinsdag 6 oktober 2015

halsstarrig


Er is discussie over de rekentoets die staatssecretaris Dekker wil invoeren op de middelbare school. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt dat algemeen bekend is dat deze rekentoets "uiterst onverantwoord" is. Volgens hem zou Dekker zijn fout moeten toegeven. "Nu worden leerlingen het slachtoffer van zijn halsstarrigheid."

halsstarrig betekent: 'koppig'
  • Thijs bleef halsstarrig weigeren om schone sokken aan te trekken.
  • Mijn oma is erg halsstarrig: ze wil alles zelf blijven doen.
  • Met zijn halsstarrige houding maakte de burgemeester zich niet populair bij de inwoners van de stad.

Halsstarrig is een een bijwoord (zin 1) of een bijvoeglijk naamwoord (zin 2 en 3). Wat voor woord is halsstarrigheid, dat in het citaat bovenaan wordt gebruikt?

Halsstarrig komt uit het Duits en betekent letterlijk 'met een stijve hals/nek': het woord 'star' staat voor 'stijf, niet bewegend'. Een vergelijkbaar woord is hardnekkig. Wat is het opvallende verschil met dit woord? (Denk aan reikhalzend en halsreikend!)

Video
Als een belangrijk persoon halsstarrig vasthoudt aan zijn beslissing, kan dat tot veel verzet leiden. Dat gebeurde bijvoorbeeld twee jaar geleden, toen de burgemeester van Eindhoven halsstarrig weigerde om Ajaxsupporters met de bus naar de voetbalwedstrijd tegen PSV te laten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten