donderdag 9 januari 2014

vaandel


De Koninklijke Landmacht bracht vandaag een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander met 24 vaandels. Wat houdt zo'n groet in, en wat zijn vaandels?

vaandel betekent: 'vlag van een groep (soldaten) die aan een stok wordt gedragen'

Een vaandel is een soort vlag. Meestal worden ze op een stok gedragen in een optocht van een groep mensen – vaak soldaten. Elke groep heeft zijn eigen vaandel, die te herkennen is aan specifieke kleuren, tekens of teksten. Het is een soort symbool: het herkenningsteken van de groep.

Vroeger werden vaandels veel gebruikt in legertroepen. Tegenwoordig zie je ze vooral bij plechtige, officiƫle gebeurtenissen, zoals vandaag tijdens de vaandelgroet aan de koning. Hierbij lieten 24 verschillende regimenten hun vaandel aan de koning zien, omdat de landmacht precies 200 jaar bestaat. Soms wordt er bij dit soort plechtige gebeurtenissen ook sierlijk gezwaaid met de vaandels; dat heet vaandelzwaaien, vendelzwaaien of vendelen.

Vaandel komt ook voor in de uitdrukking 'iets/iemand hoog in het vaandel hebben staan'; dit betekent 'iets/iemand erg belangrijk vinden'.

Extra
Vandaag werd dus een vaandelgroet aan de koning gebracht. Hij kreeg daarbij ook een sabel (een soort zwaard) overhandigd, waarop hij zelf een muntje moest teruggeven. Toen bleek dat het lastig zoeken is met een handschoen in je broekzak: kijk maar naar dit filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten