donderdag 21 november 2013

hypocriet


  • Het is hypocriet om tegen de bio-industrie te zijn, maar wel een hamburger te eten bij een fastfoodrestaurant.
  • Zeggen dat je niet racistisch bent, maar boos worden op zwarte mensen die zich ongemakkelijk voelen door Zwarte Piet, is misschien wel een beetje hypocriet.

Dat woord hypocriet ziet er wat raadselachtig uit. Maar er bestaat een makkelijker woord voor: schijnheilig. Dat woord betekent letterlijk dat je jezelf goed (heilig) voordoet, maar dat het nep is (schijn).

hypocriet betekent: 'schijnheilig, niet eerlijk'

Sommige mensen weten heel goed dat ze hypocriet zijn: ze zeggen of vinden het ene, maar doen ondertussen lekker het andere. Bijvoorbeeld als je vader of moeder steeds zegt dat je gezond moet eten, maar zichzelf ondertussen elke avond volpropt met chips.
Je kunt ook hypocriet zijn zonder het te weten: er bestaan mensen die GroenLinks stemmen en zeggen dat ze het milieu heel belangrijk vinden, maar toch meerdere keren per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan. Ook al staan ze daar misschien niet bij stil, het is wel huichelachtig (weer een ander woord voor hypocriet).

Extra
Hypocriet is een veelgebruikt scheldwoord. Zelfs in de Tweede Kamer komt het weleens voorbij. Wat vind jij van het gebruik van hypocriet in dit filmpje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten