donderdag 25 april 2013

protocol

"Ik ben geen protocolfetisjist", zei Willem-Alexander laatst. Een fetisjist is iemand die ergens op kickt (zie deze oude Woordspot). Maar wat is protocol?

De aanstaande koning had het over hoe mensen hem moeten aanspreken. Hij vindt het niet zo belangrijk of mensen nu 'majesteit' of 'koning' of 'meneer' of 'eindbaas van de bende' tegen hem zeggen. Dat zijn maar strenge, ouderwetse regels.

protocol betekent: 'verzameling van regels en afspraken over hoe het hoort'

Van etiquette heb je misschien weleens gehoord. Dat gaat over beleefdheidsregels en omgangsvormen: hoe je je netjes gedraagt en wat je bij bepaalde gelegenheden (bijvoorbeeld een bruiloft of sollicitatie) hoort te doen. Protocol is daar eigenlijk het topje van: de strakke regels die in de hoogste kringen gelden, bijvoorbeeld bij de omgang met leden van het koningshuis of met ambassadeurs.

Het woord protocol heeft trouwens nog meer betekenissen. Ken je de afkorting IP, bijvoorbeeld uit IP-adres? IP staat voor 'internetprotocol': het geheel van afspraken en regels waar de uitwisseling van gegevens tussen computers en servers aan moet voldoen.

Extra
Er bestaan speciale trainingen in protocol, bijvoorbeeld aan het Institute of Protocol (natuurlijk in het chique Den Haag). Een soort Dames in de Dop voor gevorderden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten