donderdag 21 februari 2013

ombudsman

Iedereen in dit land heeft bepaalde plichten, bijvoorbeeld om zich aan de wet te houden. Gelukkig heb je bij de overheid ook een heleboel rechten. Maar wat nu als je vindt dat bijvoorbeeld de gemeente, het Rijk of het UWV (de uitkeringsinstantie) jou oneerlijk behandelt, en als zo'n organisatie je klachten niet serieus neemt? Dan stap je naar de ombudsman.

ombudsman betekent: 'iemand die burgers helpt als ze zich oneerlijk behandeld voelen'

Er is een Nationale ombudsman - dat is eigenlijk de hoogste klachteninstantie bij de overheid, die je helpt als je ergens anders geen gehoor meer krijgt. Op dit moment is Alex Brenninkmeijer onze Nationale ombudsman. Op YouTube vertelt hij wat hij doet voor iemand die weduwe is geworden en die zelf niet kan werken. Ze krijgt ineens een veel lagere uitkering, waardoor ze haar huis niet meer kan betalen.

Extra
Sinds 2011 is er ook een Kinderombudsman. Die beschermt speciaal de rechten van kinderen. Bijvoorbeeld als er problemen met school zijn, of met je verblijfsvergunning.

2 opmerkingen:

  1. Waar komt het woord ombudsman vandaan? wat betekent ombud??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Ombudsman' komt uit het Zweeds. 'Ombud' is een oud woord dat 'opdracht' betekende; iemand met een (officiƫle) opdracht dus. Je kunt er meer over lezen op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/ombudsman.

      Verwijderen