donderdag 21 juni 2012

plagiaat

De premier van Roemenië wordt beschuldigd van plagiaat. En hij is niet de eerste politicus die daarom in opspraak raakt; vorig jaar raakte een Duitse minister zijn baan kwijt omdat hij plagiaat had gepleegd.

'Beschuldigen', 'plegen': het is duidelijk dat plagiaat iets is wat niet mag. Ook op school kan plagiaat voorkomen:
  • Met wat handig googelen kon de leraar biologie een paar leerlingen op plagiaat betrappen.
  • Spieken zou je het begin van plagiaat kunnen noemen.
plagiaat betekent: 'werk van anderen overnemen en doen alsof jij het hebt bedacht'

Bij plagiaat hoort het werkwoord plagiëren: een idee, een concept of een stuk tekst zelf gebruiken zonder te zeggen dat het van iemand anders afkomstig is. Eigenlijk is het diefstal, maar dan van iets wat niet tastbaar is. Bij de politici gaat het erom dat ze de titel 'doctor' hebben gekregen terwijl ze die niet verdienden: ze hebben hun wetenschappelijke onderzoek voor een deel van anderen overgeschreven.

Extra
China staat bekend als een plagiaatparadijs, maar dan van merkartikelen. Ze kopiëren er alles: van sportkleding tot Lamborghini's. Er zijn zelfs nepwinkels: bijvoorbeeld nep-McDonald'sen, een nep-Apple Store en een nep-Ikea.

1 opmerking:

  1. "Beter goed nagemaakt dan slecht verzonnen." is ook plagiaat alleen weet ik niet wie dat als eerste gezegd of geschreven heeft. Ik meen me te kunnen beroepen op het citaatrecht. Waar of niet? #dtv

    BeantwoordenVerwijderen