donderdag 28 juni 2012

onontbeerlijk

'Ik ga op vakantie en ik neem mee ...' Ongetwijfeld je telefoon, en natuurlijk de bijbehorende oplader. Kleding, tandenborstel, deo, portemonnee ...

Maar wat vanaf deze zomer ├ęcht onmisbaar is als je met het vliegtuig reist, is je paspoort - ook voor jonge kinderen. In het paspoort van een van je ouders vermeld staan is niet meer voldoende: een eigen paspoort is onontbeerlijk.

onontbeerlijk betekent: 'onmisbaar'


Onontbeerlijk heeft te maken met het werkwoord ontberen, dat 'missen' betekent, en vooral 'iets niet hebben wat je wel nodig hebt'. Het lijkt een beetje op ontbreken, maar deze woorden worden niet op dezelfde manier in een zin gebruikt:
 • Onze school ontbeert een goede kantine.
 • Een goede kantine ontbreekt in onze school.
Extra
Heb je een hekel aan kamperen, omdat je dan de luxe van thuis moet missen? Dat is nog niets vergeleken bij de 'vakantie' van Willem Barentsz, die noodgedwongen de winter van 1597 op het Russische eiland Nova Zembla moest doorbrengen. Als je zelfs niet in je eerste levensbehoeften kunt voorzien - eten, drinken, kleding, wassen, een dak boven je hoofd - moet je ontberingen doorstaan.
Een beetje koelte op deze warme donderdag: de trailer van Nova Zembla.

3 opmerkingen:

 1. Is degene die de secreten komt ledigen ook geen ontbeerder? Zo wordt de H Franciscus de patroonheilige van de putjesscheppers genoemd: HIJ ONTBEERDE ALLE GEMAKKEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb die film gezien !
  Super film !
  Echt waar hij is het kijken waard !

  BeantwoordenVerwijderen