dinsdag 26 april 2016

aandoenlijk

De Britse prins George heeft een kleine hype ontketend. Foto's van de tweejarige prins, die in een aandoenlijk wit badjasje met zijn naam erop de Amerikaanse president de hand schudt, zijn een hit op de sociale media. (NOS)

aandoenlijk betekent: 'lief, schattig, ontroerend'

 • Kleine kinderen zijn vaak aandoenlijk.
 • Een aandoenlijk beeld op de hoofdstraat van het dorp: een ganzenpaar vergezelde hun pasgeboren kuikens op een van hun eerste uitstapjes buiten het nest.
 • Haar dochter van zeven heeft een aandoenlijk gedichtje geschreven.
Heel in de verte gaat aandoenlijk terug op het werkwoord aandoen zoals in 'kleren aandoen'. Als aandoenlijk teruggaat op aandoen, op welke werkwoorden gaan dan de woorden aantrekkelijk en aanhankelijk terug, denk je?
Wat betekenen aantrekkelijk en aanhankelijk in de volgende zinnen:
- Vind je Justin Bieber aantrekkelijk?
- Mijn kleine broertje is heel aanhankelijk.

Extra
Je verwacht het niet direct, maar ook een robot kan aandoenlijk zijn.

2 opmerkingen:

 1. woordspot
  ik kan de nieuwste woordspot na 26 april niet terugvinden, misschien doordat er in NL herdenkingen waren en hemelvaartvakantie waren? Ik gebruik het wekelijks voor de kinderen van groep 7/8 in 't Klokhuis, de Nederlandse school van de Noord-Oostkust van de Verenigde Staten, en wij vinden het altijd zeer leuk en leerzaam te lezen! dankjewel.
  Juf Sandra :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste juf Sandra,

   Vorige week is er inderdaad geen Woordspotaflevering verschenen vanwege de meivakantie. Vandaag publiceren we wel weer een aflevering. Fijn om te horen dat jullie Woordspot zo leuk en leerzaam vinden!

   Hartelijke groeten,

   Lydeke Roos
   Taaladviesdienst Onze Taal

   Verwijderen