dinsdag 26 januari 2016

doofpot


"Minister Van der Steur van Justitie wil zo snel mogelijk duidelijkheid over een eventuele doofpot rond het bonnetje van de Teevendeal." (De Volkskrant)

doofpot betekent: 'een zaak waar bewust over wordt gezwegen om zo te verbergen dat iemand een grote fout heeft gemaakt'

  • De fout van de minister werd in de doofpot gestopt, zodat hij niet zou hoeven aftreden.
  • We zullen nooit weten wat er precies is gebeurd, want er is definitief een deksel op de MH17-doofpot gedaan.
  • De criminele activiteiten van die topambtenaar bleven jarenlang geheim, maar nu is de doofpot geopend.

Doofpot betekent letterlijk: 'een pot waarin brandende kolen kunnen uitdoven (uitgaan)'. Kun jij uitleggen hoe uit die betekenis de figuurlijke betekenis is ontstaan die doofpot  in de voorbeeldzinnen heeft?
Als je iets in de doofpot stopt, hoop je dat iedereen het vergeet en niemand het er ooit nog over zal hebben. Toch komt het uiteindelijk vaak uit, net als een geheim. Als het om 'smerige zaakjes' gaat, die volgens de wet verboden zijn (zoals 'corruptie'), wordt dan ook wel gezegd dat er 'een beerput is opengegaan'. Beerput heeft net als doofpot een figuurlijke betekenis. Zoek op wat de letterlijke betekenis van dit woord is.

Extra
In het programma Zondag met Lubach was laatst een grappig item over 'doofpotaffaires' te zien, waarbij een verslaggever letterlijk in een grote doofpot stond. Hierdoor wist hij dingen die voor iedereen bekend zijn juist niet. Vind jij dit leuk bedacht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten