dinsdag 23 juni 2015

gedupeerd


Mensen die gehandicapt of langdurig ziek zijn, hebben vaak extra zorg nodig. Die zorg krijgen ze van zogeheten zorgverleners. Zorgverleners krijgen voor hun werk betaald door een speciale instantie, maar dat gaat niet altijd goed: een grote groep heeft de laatste tijd niets ontvangen. De gedupeerde zorgverleners gaan hun geld nu gezamenlijk opeisen met behulp van een advocaat, staat op Joop.nl.

gedupeerd betekent: 'benadeeld', 'ergens nadeel of schade van hebben'

  • Toen de docent een aantal ingevulde antwoordvellen kwijt was, dienden de gedupeerde scholieren een klacht in bij het schoolhoofd.
  • Een fabriek in Eindhoven is zwaar gedupeerd nu een groot deel van het gereedschap is gestolen.
  • Mara voelde zich gedupeerd toen ze erachter kwam dat al haar collega's een kerstpakket hadden gekregen en zij niet.
Hoe kun je iemand die gedupeerd is noemen? 'Een ged…' (Zoek het woord eventueel op in het nieuwsbericht bovenaan.)
Als je gedupeerd bent, heeft iemand anders jou benadeeld. Je kunt ook zelf iemand duperen. Zoek op het internet twee zinnen waarin een persoonsvorm van het werkwoord duperen staat: één in de tegenwoordige tijd, en één in de verleden tijd. Leg uit wat de zinnen betekenen.
'Patiënten mogen niet de dupe worden van veranderingen in de zorg', stond vorige week op een nieuwssite. Wat betekent de uitdrukking de dupe zijn?

Video
Je wordt lang niet altijd expres gedupeerd, maar bij diefstal of brandstichting is dat wel het geval. In deze reportage hoor en zie je hoe een sportvereniging is gedupeerd doordat iemand een bank in brand heeft gestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten