dinsdag 14 april 2015

ophef


De omroep VPRO gaat binnenkort de film Going Clear uitzenden op de Nederlandse tv. "In de Verenigde Staten zond zender HBO de film eind maart uit. Dit leidde tot veel ophef", staat op Trouw.nl.

ophef betekent: 'opwinding/gedoe over iets'
  • In Noord-Brabant is ophef ontstaan over beelden van begrafenissen die ongevraagd op internet worden gezet.
  • De uitspraken van Geert Wilders zorgen regelmatig voor ophef.
  • Wat een ophef over de zangkwaliteiten van die soapster; er zijn wel belangrijkere dingen in de wereld!
Als er ophef over iets ontstaat, dan is er iets aan de hand. Mensen maken zich druk over iets wat is gezegd of gebeurd; ze vinden het verkeerd of slecht. Beschrijf een gebeurtenis die leidde tot ophef bij jou op school.

Ophef is ontstaan uit het werkwoord opheffen. Dit betekent oorspronkelijk 'omhoogtillen', waaruit een figuurlijke betekenis ontstond: 'overdreven veel positieve dingen over iets of iemand zeggen, veel mooier maken dan de werkelijkheid'. Welk deel van die figuurlijke betekenis is in ophef verdwenen?
Bonusvraag: het werkwoord opheffen heeft ook nog een heel andere betekenis. Welke? Het past bijvoorbeeld in de zin: 'Ik ga mijn rekening bij de bank ...; ik stap over naar een andere.'

Video
Heb jij het ook meegekregen? Een paar maanden geleden was er ophef over de blauwe vinkjes onder WhatsApp-berichten. Het kwam zelfs in het nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten