donderdag 4 september 2014

inventief


Je wilt een bijzondere taart maken, maar hebt niet veel geld voor boodschappen. Dan moet je inventief zijn om er toch iets speciaals van te maken!

inventief betekent: 'goed zijn in het bedenken van oplossingen, creatieve of slimme dingen kunnen verzinnen'

Als er een probleem is en jij kunt dat op een slimme manier oplossen, dan ben je inventief  bezig. En mensen die vaak leuke, speciale dingen bedenken, kun je ook inventief noemen - net als de dingen die ze bedenken!

  • Reclamemakers zijn inventieve mensen: ze bedenken de gekste en grappigste filmpjes.
  • Als het werkstuk van jouw groepje saai lijkt te worden, kun je het best een inventief persoon vragen om even mee te denken.
  • Spammers zijn vaak heel inventief, want ze weten veel blokkeringen te omzeilen.
  • Omdat Anna inventief was, kon zij met weinig geld toch een speciale taart maken: ze hoefde alleen maar een pak bokkenpootjes en een bekertje slagroom te kopen.
  • Arme mensen hebben vaak inventieve idee├źn; ze maken bijvoorbeeld een kapstok van takken uit het bos, en koken samen met de buren om geld te besparen.
Inventief komt oorspronkelijk uit het Latijn. In die oude taal betekende het woord inventum 'uitvinding'. Dat klinkt wel logisch, want uitvindingen zijn meestal handig, origineel en bedacht door slimme mensen.

Extra
Er worden nog steeds telkens nieuwe dingen bedacht. Kijk maar op deze pagina van de website Zo Zit Dat, of naar een ‘parade van Nederlandse uitvindingen’ in dit NOS-filmpje uit 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten