donderdag 26 september 2013

propaganda

Politici als Geert Wilders en Emile Roemer zeggen en doen vaak opvallende dingen om indruk te maken op het publiek; ze proberen er zo voor te zorgen dat mensen zich bij hen aansluiten. Ze maken kortom handig gebruik van propaganda.

propaganda betekent: 'reclame voor bepaalde ideeën'; 'publiek beïnvloeden/overtuigen van je ideeën'

Propaganda kun je vergelijken met reclame. Als een fabrikant van een wasmiddel reclame maakt voor zijn product, bijvoorbeeld op tv, probeert hij mensen ervan te overtuigen dat zijn product perféct is, met als doel dat ze het gaan kopen. Hij zal mensen met slimme trucjes proberen te verleiden, bijvoorbeeld door een populaire bekende Nederlander de boodschap te laten vertellen.

Bij propaganda maken of voeren werkt het ook zo, alleen is het doel iets anders dan het verkopen van een product. Wie propaganda voert, wil dat anderen zijn ideeën overnemen. Propaganda wordt ingezet door bijvoorbeeld politieke partijen en actiegroepen. Door veel reclame te maken voor hun standpunten (bijvoorbeeld tijdens debatten of demonstraties, met slogans, spandoeken, posters en flyers), proberen ze te bereiken dat mensen zich bij hen aansluiten en/of op ze gaan stemmen bij verkiezingen. Net als bij reclame gaat het overtuigen niet altijd even eerlijk: soms wordt maar een deel van de waarheid verteld, of zelfs echt gelogen.
  • De Syriërs hebben naam gemaakt dankzij propaganda voor het huidige regime, die ze op druk bezochte websites wisten te plaatsen.
  • De claim van de Amerikaanse regering dat Al-Qaida een groot aantal aanslagen plande, was slechts propaganda.
  • Die politicus maakt propaganda voor zijn standpunten met behulp van filmpjes.

Extra
In de Tweede Wereldoorlog kreeg het woord propaganda een erg negatieve bijklank, omdat het publiek met leugens en onvolledige en eenzijdige informatie werd overtuigd van de standpunten van Hitler. In dit filmpje wordt iets over die oorlogspropaganda verteld.

2 opmerkingen:

  1. Komt daar de uitdrukking 'ergens mee op de proppen komen' dan ook vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naar aanleiding van deze Woordspot over 'propaganda' werd de vraag gesteld of de uitdrukking 'ergens mee op de proppen komen' dezelfde herkomst heeft. Dat is niet het geval. Die uitdrukking verwijst naar het zelfstandig naamwoord 'prop', een synoniem van 'steun, stut, been'. Zie ook de volgende pagina op de website van Onze Taal: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/met-iets-op-de-proppen-komen.

    BeantwoordenVerwijderen