donderdag 31 januari 2013

bondskanselier

Angela Merkel, sinds 2005 bondskanselier van Duitsland. (© foto: Wikimedia Commons)

Eigenlijk is het best bijzonder om een koninkrijk te zijn: dat zijn maar een paar landen in Europa. Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Spanje. De meeste andere landen zijn republieken.
Wie 'de baas' is in een republiek, is niet overal hetzelfde. In Frankrijk en Amerika is de president het machtigst, in Italië is het de premier, en in Duitsland ... de kanselier. De bondskanselier om precies te zijn; Duitsland is officieel namelijk een bondsrepubliek. Deze functie kun je vergelijken met die van een premier. Duitsland heeft overigens ook wel een president, maar die heeft weinig échte macht. Net als de koningin – of koning! – in Nederland.

bondskanselier betekent: 'regeringsleider in een bondsrepubliek'

Premiers en bondskanseliers werken altijd samen met de rest van de regering; ze nemen nooit in hun eentje beslissingen. Als dat wel gebeurt, krijgen ze trekjes van een dictator: dat is een alleenheerser. In het filmpje hieronder (van De Speld) wordt net gedaan alsof Nederland vanaf 1 februari een dictatuur is. (Gelukkig is dat niet zo!)

1 opmerking:

  1. Zwitserland heeft ook een president, maar die heeft helemaal geen macht; die mag alleen buitenlandse gasten ontvangen op het vliegveld. Een soort receptionist dus.

    BeantwoordenVerwijderen