donderdag 6 september 2012

consensus

'Rutte liegt', 'Roemer verandert steeds van mening', 'Samsom zorgt voor minder banen' ... Het lijkt op tv wel of al die lijsttrekkers knallende ruzie met elkaar hebben! En toch kunnen ze na de verkiezingen niet zonder elkaar, want er moeten altijd meerdere partijen in een kabinet om de meerderheid te hebben.

Ze moeten dus een coalitie vormen, een samenwerkingsverband. En dan moeten ze het wel eens worden over wat ze de komende vier jaar willen doen. Dat lukt bijna altijd, want ze weten allemaal welke belangrijke dingen er moeten gebeuren. Als verschillende partijen het in grote lijnen met elkaar eens zijn, heet dat consensus.

consensus (spreek uit: 'kon-sen-sus') betekent: 'overeenstemming': 'meerdere mensen/partijen vinden hetzelfde'

Consensus is een heel belangrijk politiek woord. Je zult het de komende weken en maanden nog wel vaker horen. Bijvoorbeeld:
  • Nederland is een consensusdemocratie. (Een democratie waarin veel partijen proberen het met elkaar eens te worden, zodat het land geregeerd kan worden.)
  • Over belangrijke onderwerpen, zoals onderwijs, zorg en pensioenen, moeten de coalitiepartijen consensus bereiken. (Ze moeten er min of meer dezelfde mening over krijgen om er afspraken over te maken.)
Extra
Ben je benieuwd hoe het 'politieke spel' werkt? Dan moet je eens naar de Deense serie Borgen kijken. Een dramaserie over een nieuwe premier en haar regering, en de ruzies die partijen en mensen maken voordat ze het met elkaar eens worden. Verrassend spannend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten