donderdag 13 maart 2014

relativeren


Tegen mensen die overal alleen maar problemen zien, wordt wel gezegd dat ze moeten leren relativeren.

relativeren betekent: 'begrijpen of zeggen dat iets niet zo slecht/goed is als het lijkt, door het te vergelijken met iets wat erger of juist beter is, óf door het op een heel andere manier te bekijken'

Als je terwijl je flink in de problemen zit, opmerkt dat er andere mensen zijn die het nóg zwaarder hebben, dan ben je aan het relativeren. Zó slecht heb jij het nu ook weer niet; het valt allemaal best mee als je het vergelijkt met de situatie van veel andere mensen.

En omgekeerd kun je ook iets positiefs relativeren. Stel dat een vriend heel blij vertelt dat hij drie broeken met 50% korting heeft gekocht. Dan kun je dat relativeren door te zeggen dat hij bij elkaar toch best veel geld heeft uitgegeven.

Meer voorbeelden met relativeren:
  • Als je de ellende van die Afrikaanse vluchtelingen ziet, ga je je eigen zorgen relativeren.
  • Johan Cruijff relativeert nederlaag Nederlands elftal: "We moeten niet vergeten dat dit soort interlands gepland wordt in een fase waarin veel spelers andere zaken aan hun hoofd hebben."
  • Sabine relativeerde haar zilveren medaille in de hardloopwedstrijd: "Natuurlijk is het mooi dat ik als tweede vrouw ben geëindigd, maar er deden maar vier vrouwen mee."
Woorden die ongeveer dezelfde betekenis hebben als relativeren, zijn nuanceren, afzwakken, in perspectief plaatsen en nuchter bekijken.

Extra
Cabaretiers zijn er vaak goed in om op een grappige manier te relativeren. In dit filmpje heeft Ronald Goedemondt het over het relativeringsvermogen van Rotterdammers.Geen opmerkingen:

Een reactie posten